Intervju sa Milošem Vasićem

Miloš Vasić je internet preduzetnik, dropšiper, biznis trener i pokretač novog talasa poslovanja u Srbiji. On je jedan od onih koji iz udobnosti svoga doma zarađuju pare na inostranom tržištu. Tačnije, iz svog rodnog mesta pokreće prodavnicu koja zarađuje nekoliko hiljada dolara mesečno. Pročitajte šta Miloš ima da vam kaže o svom putu, radu od kuće i šta bi on preporučio mladim ljudima iz Srbije.

Mozeš li nam tačno objasniti čime se bavis?

Ja se bavim dropšipingom, vrstom online trgovine koja je jedna od najpopularnijih biznis metoda u Svetu trenutno. U Dropšipingu vi prodajete proizvod koji nikada i ne dodinrete. Jednostavno, imate svoj online shop, okrenut engleskom govornom području i vi u taj shop dodajete tj nudite interesantne gedžete/proizvode sa svakodnevnu upotrebu koje možete da nađete, recimo, na AliExpress-u. Nakon importovanja proizvoda vi onda radite na reklamiranju. Kada posetilac dodje na vaš shop i svidi mu se određeni proizvod, on ga kupuje i vama plaća odmah, nakon toga vi odlazite na sajt vašeg dobavljača, u ovom slučaju AliExpress i kupujete proizvod od njega sa adresom vašg kupca. Nakon toga dobavljač pakuje proizvod i šalje ga direktno vašem kupcu.

Kada si došao na ideju da radiš to radiš? Koji je to bio trenutak?

Na ideju sam došao kada sam tražio nešto što bih mogao da raidim na internetu. Znao sam da je online biznis sadašnjost i budućnost, ali nisam znao šta bih konkretno mogao da radim. Od Istoka Pavlovića sam čuo za dropšiping i odmah sam znao da je to ono pravo.

Kako izgleda jedan tvoj radni dan?

S obzirom da pored online biznisa imam i “offline” biznis, moj radni dan počinje od ranog jutra. Ustajem što ranije mogu, uglavnom oko 7h i pravim plan za taj dan. Kada napravim plan trudim se da se držim toga jer sam tada najproduktivniji. Uglavnom, nakon pravljenja plana ide odgovaranje na mailove, pregledanje statistika prodaja i poseta i analiziranje novih proizvoda koji bi mogli dobro da se plasiraju na tržištu. Drugi deo dana je uglavnom odvojen za sastanke i za učenje novih metoda u prodaji i oglašavanju. Takođe, kada god nađem malo slobodnijeg vremena, volim da ga iskoristim čitajući knjige, uglavnom popularnu psihologiju i veštine marketinga.

 

milos-vasic-milos-dropsiping-anomadic

 

Sa kog mesta najviše volis da radiš i zašto?

Najviše volim iz svoje radne sobe. Nekako sam tu najmotivisaniji, sve mi je ti i svi su mi tu. Plus, mogu da radim u bilo kom outfitu, i u košulji a i u bademantilu 🙂

Koje alate koristiš u svakodnevnom radu?

Definitivno najviše Facebook Ads Manager, jer 90% mog oglašavanja vrši se na facebook-u. Osim toga, koristim dosta google analitiku i naravno shopify platfomu, na kojoj mi je shop.

Kako funkcioniše tvoja komunikacija online?

S obzirom da imam i svoju Dropšiping Akademiju, dosta koristim skype kao kanal komunikacije sa svojim polaznicima. Sa kinezima tj dobavljačima uglavnom komuniciram preko WhatsApp-a, ali ipak najviše koristim mail-ove u komunikaciji.

Kako vidiš buducnost svoje profesije?

Dropšiping je definitvno budućnost online prodaje i online biznisa uopšte. Generalno, sve je dropšiping, Booking.com je dropšiping, Uber takođe.. Tako da, po mom mišljenju sve više poslova svodiće se na outsourcing i dropšiping. Što se same online prodaje tiče, dropšiping treba da bude samo odskočna daska, da se njime ispituje tržište, nauče veštine oglašavanja i prodaje i onda da se nakon toga ide na brendiranje svog proizvoda i na klasičnu online trgovinu, gde vi posedujete sopstveni proizvod i plasirate ga na svetsko tržište.

Sta misliš o radu od kuće? Kako će izgledati u budućnosti?

Rad od kuće je odličan jer pruža dosta fleksibilnosti, opet sa druge strane, ne treba se mnogo prepustiti takvom radu, jer onda može da se dođe do toga da se radi i duplo više nego što bi se radilo u kancelariji nekoj. MIslim da i kada se radi od kuće treba se odrediti neko radno vreme.

S obzirom na to koliko tehnologija brzo napreduje, mnogo poslova će se obavljati od kuće ili iz kafića, restorana… Međutim to koliko je dobro i pruža nam fleksibilnost isto tako može da nas u nekim situacijama “zarobi” i da nam u stvari oduzme slobodno vreme a ne da nam ga pruži.

Da li smatraš da je rad od kuće prilika za ljude iz Srbije i zašto?

Mislim da jeste itekako. Naročito za ljude iz manjih sredina. Jednostavno ljudi iz malih sredina mogu da rade za velike kompanije ili za sebe i da dobro zaradjuju bez da odlaze u Beograd ili van Srbije. Rad od kuće može da smanji centralizaciju i da pruži mogućnost za razvijanje malih sredina.

Sta bi poručio mladim ljudima iz Srbije koji započinju svoju karijeru?

Počnite i verujte u sebe! Šta god da planirate da radite, bilo koju ideju da imate, počnite! Jer koliko god se sporo kretali bolje je da se krećete sporo nego da stojite u mestu. Verujte u sebe i svoje ideje i uspeh je neizbežan. Možda ne iz prvog puta, možda tek iz 50-og, ali bitno je da verujete u sebe, da zacrtate cilj do kog želite da stignete i ne odustajete dok do tog cilja ne stignete!

 

Ukoliko želite da gradite karijeru iz udobnosti svoga doma ili bilo kog drugog mesta na svetu, a da pritom radite ono što volite, informištite se više na ovoj stranici.